FOLLOWERS

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureANNIVERSARY

Wednesday, March 16, 2011

MENGAPA RAMAI PESARA TENTERA MENYOKONG PEMBANGKANG

INI ADALAH PENDAPAT PERIBADI SAYA SAHAJA, TIDAK KENA MENGENA DENGAN ORANG LAIN.

KEBANYAKAN BEKAS TENTERA MENYERTAI PEMBANGKANG KERANA KEBAJIKAN MEREKA RATA RATANYA TIDAK TERBELA. MENTERI HANYA AKAN BERJUMPA DENGAN BEKAS TENTERA BILA ADA NAK MENGUNDI, MASATULAH SIBUK NAK BAGI PINGAT, DAN BERMACAM LAGI.

BEKAS TENTERA AKAN TERPAKSA MENCARI PEKERJAAN BARU SELEPAS BERSARA. SELAMA BERADA DALAM TENTERA TENAGA DIPERAH, SELEPAS TAMAT PERKHIDMATAN
MEREKA TERBIAR, KALAU NAK BERNIAGA, KENA BERMULA DARI BAWAH.

BAYANGKAN  PENGALAMAN SELAMA SEKURANG KURANGNYA 21 TAHUN DALAM TENTERA SIA SIA SAHAJA. SEBAB ITU MENGAPA ORANG CINA TAK MAU MASUK TENTERA, KALAU JANGKA MASA 21 TAHUN ITU MEREKA BERNIAGA, PERNIAGAAN MEREKA TELAH MAJU,

BUKAN SEMUA MEREKA BOLEH BERNIAGA, WALAUPUN DIADAKAN KURSUS KURSUS USAHAWAN DAN BERBAGAI LAGI.KALAU BEKERJA DENGAN CINA, MEMANG TAK LAMA, TAK TAHAN DENGAN KERENAH DAN PERKAUMAN TOKEY CINA, UNTUK JAWATAN SAMA PEKERJA CINA DIBAYAR 2KALI GANDA DARI PEKERJA MELAYU.

ALASAN MEREKA BEKAS TENTERA DAH ADA PENCEN.SO GAJI PUN KECIKLA. KALAU YANG LAIN PANGKAT MUNGKIN BEKERJA SEBAGAI PENGAWAL KESELAMATAN YANG GAJINYA TAK SEBERAPA.

MUNGKIN KOPERASI TENTERA ATAU LEMBAGA TABUNG ANGKATAN TENTERA PATUT MEMIKIRKAN TENTANG MENYEDIAKAN PEKERJAAN UNTUK PESARA TENTERA, SEBAGAI CONTOH MEMBINA KILANG BATU BATA YANG DIMONOPOLI OLEH USAHAWAN CINA. LTAT MUNGKIN BOLEH MEMBINA KONSORTIUM BAS EKSPRESS UNTU BEKAS PEMANDU DAN BERBAGAI KEPAKARAN LAGI.

BERMACAM KILANG, YANG DIMONOPOLI OLEH USAHAWAN CINA, DARI BAHAN MAKANAN, BAHAN BINAAN DAN PELBAGAI PERKHIDMATAN.

PELBAGAI PERSATUAN BEKAS TENTERA DITUBUHKAN, TAPI BERAPA KERAT YANG MENYERTAINYA.

INI LAGI PENDAPAT TERBUKA BEKAS TENTERA.

.Saya setujulah..
dulu mak bapak saya berniaga runcit dapatlah untung 10 sen ke 20 sen. Tapi la ni kalau buka perniagaan hari ni, 6 bulan dah dapat untung beribu2 malah ada yg berjuta2.Bukannya apa kita la ni dah terlalu senang dan mewah itulah sebabnya jadi lagu ni.

Dulu kita masuk askar nak pakai motosikal pun susah. tapi la ni Pbt pun dah ada kereta kalau disusun di padang kawad tak cukup tempat.
 Masa kecil dulu pak menteri datang berkempen kat Kg cakap pasal api air dan jalan raya. La ni kalau sebut pasal api air dan jalan raya org tak heran. Mahupun perbangunan yg hebat macam mana pun org kg dah tak heran.

Kalulah semua org macam tok nik aziz kehidupan sedarhana aje tapi taklah melarat. Bukan anti kemewahan tetapi sebab dah terlalu mewahlah ni negara kita jadi lagu ni.

BISANYA orang dah kaya ni jarang nak ingat kat org susah. Kalu berniaga tu dah untung nak lebih untung berlipat ganda. itu sebabnya gula naik 10 sen habis barang lain pun naik. Salah siapa yek. saya rasa salah kita juga kan. kalau salah orang lain bila nak jumpa siapa yg salah.

SAYA PERCAYA selagi ada simpan PHD dalam hati dan tak ingat 1/40 atau 2.5% yg kita miliki hak 8 gulungan yg Allah telah nyatakan maka selagi itulah nasib umat Nabi Muhamad di dunia ini tidak terbela.
 
"Ya Allah jadikan lah hambaMu ni org kaya yg beriman dan jgn lah jadikan hambaMu ini org miskin yg kufur". Amin.


TAPI SAYA MASIH MENYOKONG BN, WALAUPUN APA TRJADI SAYA TETAP MENYOKONG BN.