FOLLOWERS

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureANNIVERSARY

Sunday, April 3, 2011

KISAH 3 KADAM OKU MEMINANG PUTERI

.CERITA HIKAYAT DAHULU KALA.

KISAH 3 ORANG PEKERJA ISTANA YANG DITUGASKAN MEMINANG PUTERI RAJA SEBERANG, KETIGA TIGA ORANG INI MEMPUNYAI KELAINAN UPAYA. SEORANG BERMATA CEMEI (MATA KECIK SEBELAH), SEORANG TEMPANG DAN SEORANG LAGI BONGKOK.

SAMPAI SAHAJA MEREKA DI PERKARANGAN ISTANA RAJA SEBERANG, MEREKA MEMIKIRKAN BAGAIMANA UNTUK PERGI KE WAKAF (TEMPAT REHAT BEBUMBUNG) ISTANA TANPA DIKETAHUI OLEH RAJA SEBERANG BAHAWA MEREKA BERTIGA OKU.

AKHIRNYA MEREKA MENDAPAT AKAL BAGAIMANA UNTUK PERGI KE WAKAF TERSEBUT TANPA RAJA SEBERANG MENGETAHUI KECACATAN MEREKA.

SI BONGKOK BERJALAN MENGUNDUR SERTA MEMBUAT GARISAN DENGAN TONGKATNYA, KEMUDIAN SI CEMEI MENGARAHKAN SIBONGKOK KEKIRI DAN KANAN UNTUK MENDAPATKAN GARISAN LURUS, DAN SITEMPANG MENGHERET KAKINYA YANG TEMPANG KEATAS GARISAN YANG DIBUAT OLEH SI BONGKOK UMPAMA MEMADAMKAN GARISAN TERSEBUT.

SAMPAI DIWAKAF TERSEBUT MEREKA TERUS MEMBUAT URUSAN PEMINANGAN PUTERI RAJA SEBERANG.SELESAI PROSES PINANGAN TERSEBUT MEREKA PUN PULANG SEBAGAIMANA MEREKA DATANG TADI, TANPA DISEDARI OLEH RAJA SEBERANG BAHAWA MEREKA ITU ORANG KELAINAN UPAYA.

OLEH KERANA KEBIJAKSANAAN MEREKA BERTIGA RAJA MENGHADIAHKAN SITEMPANG SAHAJA DENGAN KERUSI RODA.KENAPA YA?HANYA SI TEMPANG YANG MENDAPAT HADIAH.

KERANA SIBONGKOK DITUGASKAN MENOLAK KERUSI RODA SI TEMPANG DAN SICEMEI SENTIASA DI BELAKANG SI BONGKOK MEMBERIKAN ARAHAN KEKIRI DAN KANAN.

CERITA INI ADALAH REKAAN SEMATA MATA, TIADA KENA MENGENA DENGAN YANG HIDUP ATAU YANG SUDAH MENINGGAL DUNIA.